Ouderbetrokkenheid

Omega is in 1983 opgericht door betrokken ouders van kinderen met een ernstig meervoudige beperking. Ook vandaag de dag spelen ouders in ons zorgconcept een sleutelrol: zij kennen hun kinderen het beste.

Lees de verhalen van Anne, Marjan en Hafida

Hafida

Marjan

Anne

Samenwerking met ouders

Bij Omega zien we ouders als gelijkwaardige samenwerkingspartners in de zorg voor hun kind. We streven naar een open en laagdrempelige samenwerking, waarin wederzijds respect voor elkaars deskundigheid centraal staat.

Ouders zijn altijd welkom om binnen te lopen. Veel ouders brengen of halen hun kind zelf, waardoor er ruimte is om direct in gesprek te gaan over zaken die spelen. Daarnaast zijn er ouders die actief betrokken zijn bij activiteiten, zoals samen iets ondernemen met hun kind of meehelpen bij een groepsactiviteit.

Ouderparticipatie

In het kader van het landelijk akkoord gehandicaptenzorg VGN – ZN (2022-2026) en de ‘transitie naar een toekomstbestendige gehandicaptenzorg’ hebben we in 2023 de startpositie van Omega op de vijf ‘kanslijnen’ uit dit akkoord bepaald.

Op basis van verwachte ontwikkelkansen heeft Omega ervoor gekozen om actief aan de slag te gaan met kanslijn 5: stimuleren van het eigen- en vrijwilligersnetwerk om een rol te spelen in de zorg en ondersteuning.

In samenwerking met onze ouderraad is deze kanslijn verder uitgewerkt. 

Ieder van onze zestien groepen hebben een budget om  verbindende activiteiten te organiseren samen met ouders.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende kanslijnen.

Cliëntervaringen

Met alle ouders afzonderlijk voeren we goed-leven-gesprekken. Deze gesprekken vormen het startpunt voor een dialoog over de kwaliteit van bestaan van onze kinderen en volwassenen op individueel niveau. Op dit moment volstaan deze gesprekken om cliëntervaringen te meten, waardoor we geen gebruik maken van een instrument uit de waaier van het Kwaliteitskompas.

We blijven de ontwikkelingen rondom cliëntervaringsinstrumenten voor onze doelgroep nauwlettend volgen. Mocht een instrument uit de waaier in de toekomst beter aansluiten bij onze werkwijze, dan heroverwegen we onze keuze.

Tevredenheid

We hechten veel waarde aan een goede samenwerking en tevredenheid van ouders en gaan hierover actief met hen in gesprek. Na het goed-Leven-gesprek over het Opvoedings-/Ondersteuningsprogramma (OP) spreken managers met ouders over zorg, activiteiten, communicatie en vervoer. In 2023 vond 79% van deze manager-oudergesprekken plaats.

Ouders zijn over het algemeen tevreden over de zorg bij Omega, de medewerkers en de korte lijnen in de samenwerking. Er worden weinig punten van ontevredenheid genoemd. Buiten deze gesprekken houden we de oudertevredenheid nauwlettend in de gaten. Bij signalen van ontevredenheid wordt een gesprek aangeboden met de betrokken medewerker, manager en/of bestuurder. In 2023 leidde dit in twee gevallen tot een formele klacht.

Aandachtspunten ouderbetrokkenheid

Over 2022 maakten we een kwaliteitsrapport. In dit rapport waren aandachtspunten opgenomen. Hieronder staat een terugblik op deze aandachtspunten en zijn nieuwe punten geformuleerd.

Beleid samenwerking met ouders

De beleidsvisie op samenwerking met ouders werd in 2023 geëvalueerd. Ideeën van zorgprofessionals en de ouderraad zijn geïnventariseerd. Conclusie: samenwerking blijft flexibel en op maat, afgestemd op de behoeften van ouders en zorgprofessionals.

Cliëntervaringsinstrument

Bij de komst van het nieuwe kwaliteitskompas werd een extra cliëntervaringsinstrument voor de EMB-doelgroep overwogen. Het gebruik van ‘Ben Ik Tevreden’ werd opgeschort om de Quality Cube te onderzoeken. Hoewel waardevol, is in Q3 2023 besloten deze nog niet te gebruiken en de focus te leggen op goed-leven-gesprekken en de verwantenenquête.

Verwantenenquêtes verhogen

De verwantenenquête, ontwikkeld als aanvulling op ‘Ben Ik Tevreden’, blijft ondanks de opschorting van BIT in gebruik. Verschillende acties om het aantal enquêtes te verhogen hadden onvoldoende effect. Eind 2023 werd de PB-werkgroep ingeschakeld om een betere inbedding in de werkwijze te vinden, wat in 2024 verder wordt opgepakt.

Resultaten op teamniveau bespreken

Er is geen vast overleg voor deze punten. In 2023 werd besproken of dit nodig is, maar vanwege de korte lijnen tussen managers en medewerkers is dit niet noodzakelijk. Uitkomsten van gesprekken worden direct teruggekoppeld, managers worden mondeling geïnformeerd bij incidenten, en bij ontevredenheid van ouders worden snel overleggen ingepland.

Kanslijn 5

Een aandachtspunt voor 2024 is het verder concretiseren van acties kanslijn 5; het verder ontwikkelen van ouderparticipatie en inzetten van het netwerk van de cliënt in zorg en ondersteuning.

Geef je tijd

Kom vrijwilligerswerk doen op één van onze goed bereikbare locaties in Amsterdam!

Start een actie

Samen met familie, vrienden of club geld inzamelen, bijvoorbeeld met een sponsorloop!

Doe een gift

Dankzij jouw financiële steun blijft Stichting Omega in staat om levens te transformeren!