Therapiehond op Omega

Begin november 2024  is Stichting Therapiehond Nederland bij Omega op bezoek geweest.

Stichting Therapiehond Nederland zet zich in voor het verbeteren van kwaliteit van leven van mensen met beperkingen door het inzetten van een therapiehond. Een therapiehond kan bijvoorbeeld op een leuke en ongedwongen manier een client uitnodigen tot bewegen of het maken van contact. Deze honden en hun begeleiders worden door Stichting Therapiehond opgeleid in een traject van ongeveer twee jaar. Samen met Judith van der Lee (voorzitter en opleider) en Annelies Schoenmakers (in opleiding tot begeleider Therapiehond) hebben we de mogelijkheid bekeken om Annelies met haar hond Kobus een stageplek aan te bieden bij Omega. Kobus zou dan onder begeleiding van Annelies bij ons als therapiehond in opleiding worden ingezet. Eigenlijk was iedereen al snel enthousiast en het plan is dat Annelies samen met Kobus begin januari 2025 gaat starten met de stage.

Natuurlijk willen we dit zorgvuldig organiseren. Zowel Omega als Therapiehond Nederland vinden het belangrijk dat het inzetten van een therapiehond professioneel en verantwoord uitgevoerd wordt. Onze orthopedagogen gaan in overleg met het team inventariseren welke cliënten hier bij gebaat zouden kunnen zijn; voor wie is het leuk en zinvol? Ook kijken zij of er geen contra-indicaties zijn, zoals angst of allergie voor honden. Vervolgens overleggen zij met ouders/verzorgers en pas als alle lichten op groen staan starten we. Een therapeut of begeleider zal altijd aanwezig moeten zijn bij de therapiesessie met Kobus en Annelies.

Hoe ziet dat er praktisch uit? 

Kobus bezoekt ongeveer wekelijks met Annelies onze locatie. Kobus werkt op afspraak met cliënten en staat altijd onder begeleiding van Annelies. Ze zal dus nooit onverwacht de groep oplopen of ongepland contact hebben met cliënten. Wanneer Kobus aan het werk is, is het belangrijk dat zij zich op haar taak kan focussen en niet afgeleid wordt. Dat betekent dat als je Kobus en Annelies tegenkomt, je Kobus het best kunt negeren. Hoe Kobus wordt ingezet in de behandeling wordt steeds afgestemd en geëvalueerd. Omdat zowel Kobus als Annelies in opleiding zijn zal dit continue in ontwikkeling blijven. We gaan nu uit van ongeveer 8 wekelijkse sessies per client. Er is plaats voor 1 of twee cliënten per week.

Hygiëne

Therapiehonden komen schoon naar het werk. Dat betekent dat de vacht en poten van Kobus schoon zijn bij binnenkomst. Ook zijn haar tanden gepoetst en worden haar nagels kort gehouden. Ze wordt regelmatig gecheckt op wormen, teken en vlooien en wordt voor aanvang goed geborsteld.

Welzijn

Het welzijn van de therapiehond is een belangrijke voorwaarde om te kunnen werken. Daarom wordt de duur van de sessies rustig opgebouwd en kijkt Annelies steeds goed of Kobus bijvoorbeeld vermoeid raakt. Daarnaast wordt zij elke twee maanden door een dierenarts gezien voor een check-up. Wanneer er signalen zijn dat Kobus ziek is of pijn heeft, kan zij niet werken. Dat is niet alleen in het belang van Kobus, maar ook in het belang van de client; een hond die niet lekker in haar vel zit reageert mogelijk onverwacht anders.

Tot slot stelt Annelies zichzelf en Kobus nog even voor

Dag! Mijn naam is Annelies Schoenmakers en samen met mijn Labrador Retriever Kobus ben ik in opleiding om haar professioneel in te zetten als therapiehond. Zelf werk ik nu zo’n 15 jaar in de zorg, voornamelijk met en vóór mensen met autisme. Ik zie in mijn praktijk hoe betekenisvol en helpend dieren voor mensen kunnen zijn. De wens om met een eigen hond in de zorg te werken bracht mij bij Stichting Therapiehond Nederland. Kobus is speciaal voor dit werk uit haar nestje geselecteerd toen ze 5 weken oud was. Kobus viel op doordat zij steeds contact blijft zoeken, goed afstemt en zich snel op haar gemak voelt. Dit zijn goede eigenschappen voor een therapiehond. Kobus is nu 10 maanden oud, we trainen dagelijks thuis en wekelijks bij Judith van der Lee van Therapiehond Nederland. Kobus is enthousiast, zachtaardig en vindt het heerlijk om samen te werken. We hebben veel zin om bij Omega alles wat we hebben geleerd in de praktijk te brengen en samen verder te ontwikkelen als team.