Van brandweerman tot klusjesman bij Omega: de carrière van Eric Christjans
Eric wilde altijd een hulpverlener zijn, of dat nou bij de politie, marechaussee of defensie was, maakte hem niet zoveel uit. Na vier jaar dienst bij defensie, kwam hij uiteindelijk bij de brandweer terecht. Tijdens zijn jaren bij de brandweer maakte Eric enkele heftige situaties mee, zoals de grote brand bij de Koningskerk in Haarlem. Een half uur na het uitslaan van de brand valt één van de buitenmuren van de kerk om en komen drie bandweermensen om het leven. Deze ervaring heeft hem diep geraakt en zal hem altijd bijblijven.
Met 55 jaar kon hij als brandweerman met pensioen, maar werkte hij nog één jaar door. Daarna werkte hij nog even voor een baas, maar merkte dat hij behoefte had aan vrijheid.
Bij Omega geniet Eric (62) van die vrijheid en de zelfstandigheid die hij heeft. Hij haalt zijn voldoening uit het helpen van zorgmedewerkers van Omega en het verrichten van klusjes, hoe klein ze ook mogen zijn.
Het gesprek met Eric toont aan hoe een carrièreverandering kan leiden tot nieuwe kansen en voldoening, zelfs na vele jaren in een stoer beroep als de brandweer. Met zijn positieve instelling en aanpassingsvermogen is Eric een voorbeeld voor anderen die een nieuwe fase ingaan na hun pensioen.
Hoe ben je bij Omega terechtgekomen en wat trok je aan tot de rol van klusjesman?
Via Heleen Vissers, een vriendin en manager ondersteunende dienst bij Omega. Zij had al een paar keer gevraagd of Omega niks voor mij was. Ik zei dat het niet op werk moest lijken en dat ik me niet aan vaste uren wilde verplichten. Zo ben ik erin gerold en eerlijk gezegd, ik vind het harstikke leuk! Ik heb een 0-uren contract en werk maximaal 10 uur per week. Daar ben ik heel blij mee en op de klussen die ik krijg, zit geen urgentie. Ik kan het helemaal zelf indelen, maar ben ook wel zo dat ik doe wat ik beloof, dus als ik zeg dat ik kom, dan kom ik ook. Voor de echt grote opdrachten of als bijvoorbeeld de stroom eraf moet, moeten ze een aannemer of specialist inhuren.
Kun je ons een typische dag beschrijven als klusjesman bij Omega en welke taken je gewoonlijk uitvoert?
Ik krijg wekelijks een lijst met allerlei kleine klusjes; dat kan zijn een haakje ophangen voor een kalender of kleine reparaties aan meubilair of gebouw. Dan kijk ik, voordat ik naar Omega ga, wat ik nodig heb van de Gamma en haal ik dat van tevoren. Dat scheelt tijd, want het is zonde om dat in Omegatijd te doen. Als er geen werk meer is, dan ga ik weer naar huis. Op de klussen die ik krijg, zit geen grote urgentie, dus meestal spaar ik de klussen op, zodat ik ze allemaal binnen een dag kan doen.
Welke aspecten van je werk bij Omega vind je het meest bevredigend?
Eigenlijk alles waar ik mensen mee kan helpen en blij mee maak. Zoals dat haakje ophangen voor een kalender. Voor mij is dat een kleinigheid, maar je krijgt er veel dankbaarheid voor terug. Het is heel bevredigend en zinvol.
En welke aspecten vind je het meest uitdagend?
Het is soms een uitdaging om mijn woordkeuze aan te passen aan de veranderende normen en waarden in de samenleving. De taal en omgangsvormen bij de brandweer waren, als mannen onder elkaar, vroeger toch anders. Ik zeg niet dat het goed is, maar na heel heftige gebeurtenissen was het maken van grove grappen voor ons een uitlaatklep om het te kunnen verwerken.
Welk advies zou je willen geven aan anderen die een vergelijkbare overgang overwegen na hun pensioen?
Het is belangrijk om bezig te blijven en dingen te doen die je leuk vindt. Of het nu gaat om klussen, een eigen bedrijf starten of gewoon genieten van vrije tijd. Het belangrijkste is om actief te blijven en jezelf bezig te houden.