Midden in de maatschappij

We willen met iedereen ten volle meedoen in de maatschappij en stellen mensen met een ernstige meervoudigde beperking centraal. Een goed leven voor al onze kinderen en volwassenen en hen een stem geven. Dat is wat Omega nastreeft.

Lees de verhalen van Michael & Jolanda, Majdouline en Annette

Annette

Majdouline

Michael & Jolanda

Goed-leven-gesprekken

Elk kind of volwassene heeft een zorgplan; het Opvoedingsprogramma of Ondersteuningsprogramma (OP). Dit programma is gebaseerd op het wetenschappelijk gefundeerde ‘Programma Perspectief’. Het OP is een individueel programma op maat, wat aansluit op de mogelijkheden, wensen en voorkeuren van de kinderen en volwassenen. Het OP wordt samen met ouders opgesteld en minimaal een keer per jaar met het hele team, in de vorm van een goed- leven-gesprek, besproken. Aan de hand van de LACCS-waarden wordt besproken in hoeverre het op de verschillende LACCS-gebieden (Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie, Stimulerende tijdsbesteding) ‘goed voor elkaar’ is.

Tijdens het bespreken van de LACCS-waarden worden ook de gestelde hoofddoelen per gebied geëvalueerd en wordt bepaald in hoeverre deze behaald zijn en/of nog actueel zijn. De uitkomst van een goed-leven-gesprek biedt aanknopingspunten voor hoofddoelen voor het komende jaar. Gedurende het jaar wordt de voortgang rondom de doelen en bijzonderheden op de LACCS-gebieden in trans- of multidisciplinair overleggen (TDO/MDO) besproken, om zo het hele jaar zicht te houden op de ondersteuningsbehoeften van onze kinderen en volwassenen.

Meedoen in de maatschappij

Omega wil bevorderen dat de kinderen en volwassenen ook werkelijk aan de samenleving kunnen deelnemen. Het gaat om het meedoen en meemaken, waarbij rekening gehouden wordt met de mogelijkheden van het kind of volwassene. We proberen daarom elk jaar activiteiten te organiseren om dit voor hen te realiseren. De kinderen van onze vroegbehandelingsgroepen spelen bijvoorbeeld soms met de kinderen van de kinderopvang, dat naast ons gebouw gevestigd is. Ze spelen dan samen in de tuin of in de groepsruimtes van de kinderopvang.

In 2023 zijn gesprekken met de gemeente gestart over het herinrichten van een deel van het park tegenover ons gebouw, zodat het voor onze kinderen en volwassenen een leuke ontdek- en speelplek wordt. De wens is om er een inclusieve speelplek van te maken, waar de kinderen van de omliggende scholen, de kinderen en volwassenen van Omega kunnen ontmoeten.

Om meer bekendheid aan de doelgroep te geven worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd voor medewerkers van zorginstellingen uit binnen- en buitenland of andere belangstellenden. Ook komen er jaarlijks eerstejaarsstudenten van de opleiding Orthopedagogiek op werkbezoek om kennis te maken met onze doelgroep.

Incidenten

Op Omega vinden we het belangrijk dat incidenten gemeld worden. Op die manier kan er van de situatie geleerd worden en kan de kwaliteit en veiligheid van de geleverde zorg verbeterd worden. In 2023 is de procedure rondom incidentmeldingen aangescherpt en in een kennisbijeenkomst bij de medewerkers onder de aandacht gebracht. De meldingen worden elk kwartaal besproken in de incidentencommissie, waar medewerkers van verschillende disciplines de incidenten analyseren en onderzoeken of er maatregelen genomen moeten worden om risicovolle situaties weg te nemen.

Klik hier voor meer informatie over het aantal en soort meldingen.

Aandachtspunten midden in de maatschappij

Over 2022 maakten we een kwaliteitsrapport. In dit rapport waren aandachtspunten opgenomen. Hieronder staat een terugblik op deze aandachtspunten en zijn nieuwe punten geformuleerd.

Beleid Caren account

Caren biedt ouders online inzage in het zorgdossier van hun kind. In 2023 is het gebruik van Caren verplicht gesteld en is dit voorbereid, waardoor vanaf 1 januari 2024 zorginhoudelijke informatie alleen nog via Caren wordt gedeeld. Dit is vastgelegd in de algemene voorwaarden. Superusers ondersteunen ouders bij de overgang. Het gebruik van Caren bespaart persoonlijk begeleiders tijd, omdat zij informatie niet meer apart hoeven te verzenden.

Procedure incidentmeldingen

Bij incidenten met zowel een cliënt als een medewerker was onduidelijk of een MIC of MIM ingevuld moest worden. In 2023 is de procedure verduidelijkt in de kennisbank: MIC bij letsel/schade voor de cliënt, MIM voor de medewerker. Daarnaast werd een kennisbijeenkomst gehouden om de procedure toe te lichten.

Beleid verpleegkundige protocollen

Omega’s kennisbank bevat protocollen voor medicatiegebruik en risicovolle handelingen, die driejaarlijks worden geëvalueerd. In 2022 bleek dat hiervoor geen werkinstructie bestond. In 2023 is besloten een abonnement bij Vilans af te sluiten voor de verpleegkundige protocollen.

Afwijking medicatiebeleid

Begin 2023 steeg het aantal medicatieprocesfouten. Om bewustwording te vergroten, is besloten deze cijfers per kwartaal op groepsniveau te delen. Dit geeft medewerkers inzicht in verbeterpunten. Waar nodig bespreekt de coördinerend verpleegkundige trends en vragen. In Q4 2023 nam het aantal fouten door niet aftekenen al merkbaar af. De aanpak wordt in 2024 geëvalueerd.

Monitoren gebruik Caren

In 2024 worden inloopmomenten georganiseerd waarin superusers ouders wegwijs maken in Caren. Uit de interne audit bleek dat aandacht voor hun gebruiksvaardigheid belangrijk blijft. Daarom is ‘Caren’ toegevoegd aan het format voor manager-oudergesprekken.