Samenwerking
Samenwerking met De Marius Meijboom
Samen met Cordaan en Ons Tweede Thuis hebben we een woon-logeerhuis voor mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen kunnen realiseren. Dit huis staat in De Marius Meijboomstraat 109-111, op loopafstand van het gebouw van Omega. Omega verzorgt de dagbehandeling van bijna alle bewoners. De woonzorg in dit gebouw wordt verzorgd door Cordaan en Ons Tweede Thuis.
Samenwerking met Reade
Omega werkt op revalidatiegebied samen met Reade. Alle Omega-kinderen onder de 18 jaar worden door de revalidatiearts van Reade op Omega behandeld. Dit verstevigt het specialisme revalidatiegeneeskunde binnen de dagbehandeling
Samenwerking met Amsterdam UMC
De samenwerking met Amsterdam UMC is gericht op zorg, onderwijs en opleiding en wetenschappelijk onderzoek. De samenwerking ten aanzien van wetenschappelijk onderzoek biedt een wederzijds voordeel voor zowel ouders, kinderen en volwassenen als onderzoekers. Uiteraard mits dit onderzoek ten dienste staat van de verbetering van de ontwikkelmogelijkheden van de kinderen en ondersteuning van de ouders.
Samenwerking met Visio
Visio komt tweemaal per jaar op locatie om visueel functie onderzoek (VFO) uit te voeren bij zowel kinderen als volwassenen van Omega. De orthopedagogen van Omega melden de cliënten voor deze screening aan. In de verslaglegging van het VFO worden naast een beschrijving van het visueel functioneren tevens adviezen gegeven Indien geïndiceerd kan de screening worden vervolgd door een individueel traject waarbij een ontwikkelingsbegeleider van VISIO op de groep cliëntgerichte adviezen geeft afhankelijk van de hulpvraag. Daarnaast kan Omega op het gebied van algemene scholing een beroep doen op de expertise van VISIO.
Samenwerking met Integrale vroeghulp
Omega neemt deel aan het expertiseteam van integrale vroeghulp in Amsterdam. Integrale vroeghulp is een samenwerkingsverband waarin meerder organisaties die ondersteuning bieden aan jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand samenwerken.
Samenwerking met Okido
Okido is een samenwerkingsverband in Amsterdam. Hierin werkt een aantal organisaties en gemeentelijke overheden samen om de integratie van jonge kinderen met een handicap en ontwikkelingsproblemen in reguliere kindercentra te ondersteunen. Stichting Omega is partner in dit samenwerkingsverband.
Wetenschappelijk onderzoek
Kwaliteit van leven
Ouders van een (volwassen) kind met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EVMB) moeten soms moeilijke beslissingen nemen over (medische) behandeling. Dit hulpmiddel, ontwikkeld in Amsterdam UMC en in juni 2024 geactualiseerd, helpt ouders om na te denken over de kwaliteit van leven van hun kind. Bijvoorbeeld door verschillende aspecten als emoties, lichamelijke situatie en relationele omgeving te evalueren. Het hulpmiddel kan ook ingevuld worden door anderen in de omgeving van het kind. Het helpt ouders om hun gedachten onder woorden te brengen en zo beter voorbereid te zijn op gesprekken met zorgverleners. Bijvoorbeeld als het gaat om het nemen van een beslissing over behandeling. Maar ook om voor zichzelf te onderzoeken wat er de afgelopen tijd is veranderd of wat zij verwachten voor de toekomst.
Impliciete kennis
Mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EVMB) kunnen niet vertellen hoe het met ze gaat. Toch weten ouders, verzorgers en zorgprofessionals vaak precies hoe zij zich voelen, soms zelfs zonder duidelijke signalen. Deze gevoelsmatige en intuïtieve kennis heet tacit knowledge. Het is een vorm van weten die moeilijk onder woorden te brengen is. Tacit knowledge is heel belangrijk, omdat het bijdraagt aan een betere zorg en ondersteuning voor mensen met (Z)EVMB. In het onderzoekproject ‘Tacit knowledge: een kwalitatieve studie naar het gebruik en de overdraagbaarheid van impliciete kennis in de zorg en ondersteuning voor mensen met (Z)EVMB‘ (Amsterdam UMC) is tacit knowledge bij (Z)EVMB wetenschappelijk beschreven en onderzocht. Omega nam aan dit onderzoek deel.
Made to Measure
In het proefschrift Made to Measure van Omega-medewerker Trees Zalmstra wordt de ontwikkeling en validering beschreven van twee instrumenten die gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven meten van mensen met ernstige lichamelijke en verstandelijke beperkingen die rolstoelgebonden zijn.
Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven wordt gezien als een goede indicator om behoeften van een persoon vast te stellen en om te bepalen of de geboden ondersteuning of behandeling zinvol is. Voor mensen met ernstige lichamelijke en verstandelijke beperkingen die rolstoelgebonden zijn, is het nauwelijks mogelijk om zelf een vragenlijst in te vullen. Daarom wordt de beoordeling gedaan door ouders, naasten of professionals.
Voor kinderen is de CPCHILD-DV ontwikkeld. De CPCHILD, die in Canada is ontwikkeld, is vertaald en aangepast voor de Nederlandse situatie. De vragenlijst bestaat uit zes domeinen: 1 persoonlijke verzorging/dagelijkse activiteiten; 2 zitten, staan & verplaatsen; 3 welzijn & emoties; 4 communicatie & sociale interactie; 5 gezondheid; 6 algehele kwaliteit van leven.
De CPADULT is ontwikkeld met de CPCHILD-DV als uitgangspunt en aangepast voor een volwassen doelgroep. De twee meetinstrumenten zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de praktijk. Deze nieuwe instrumenten zijn vervolgens beoordeeld op hun kwaliteit. Uit de onderzoeken bleek dat de CPCHILD-DV en de CPADULT voldoende betrouwbaarheid en validiteit hebben om als uitkomstmaat gebruikt te worden.
De CPCHILD-DV en CPADULT zijn zonder kosten beschikbaar na registratie op de website: www.cpchild.nl
Trees Zalmstra verdedigt haar proefschrift op 16 maart 2023 aan de Universiteit van Groningen.